6 pomysłów na wykorzystanie dyni

18.10.2021

Sezon na dynie trwa w najlepsze. Gotujemy z nich rozgrzewającą zupę krem lub wykorzystujemy jako lampiony na Halloween. Jednak to nie jedyne zastosowania tego jesiennego owocu.

Żywa donica

Wydrążona dynia świetnie sprawdzi się w roli donicy. Wystarczy wypełnić ją ziemią i zasadzić sezonowe kwiaty. Wrzosy lub astry przyozdobią parapet lub kuchenny blat, tworząc żywą dekorację na jesień. Umiejętnie wydrążona dynia może zastąpić wazon, do którego włożymy kolorowe liście, słoneczniki lub owoce jarzębiny.

Naturalne kosmetyki

Miąższ z dyni można wykorzystać jako składnik własnoręcznie zrobionych kosmetyków. Upieczona dynia wymieszana z jogurtem naturalnym posłuży jako oczyszczająca maska do twarzy. Z kolei połączona z oliwą z oliwek oraz brązowym cukrem może zostać wykorzystana jako peeling do ciała. Odrobina cynamonu nada jej jesiennego aromatu i pomoże zwalczyć cellulit.

Jesienny stroik

Dynia przyozdobi nasze wnętrze nie tylko w formie lampionu, ale również sama w sobie. Różnokolorowe odmiany pomogą stworzyć jesienną aranżację kuchni, salonu czy przedpokoju. Owoce możemy pomalować złotą lub białą farbą. Ciekawym pomysłem jest naklejenie płatków złota, które nadadzą naszemu mieszkaniu luksusowy wygląd, w stylu glamour.

Lampion z dyni

Lampion z dyni kojarzy nam się głównie z dekoracją z okazji Halloween, robioną przez dzieci. Owoc można wykorzystać także do stworzenia stylowej latarni, która przyozdobi balkon lub ganek. Wystarczy wyciąć przy pomocy ostrego nożyka otwory w dowolnym kształcie, np. serca lub wywiercić małe dziurki wiertarką. Miąższ rośliny należy wcześniej wydrążyć, a do środka dyni włożyć lampki LED.

Chrupiący dodatek do wielu dań

Wydrążając dynię, pamiętajmy o tym, aby nie wyrzucać pestek, tylko je wykorzystać w kuchni! Nasiona dyni są bowiem bogate w witaminy A, B6, C, E oraz K. Zawierają także kwas foliowy, wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor oraz potas, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Pestki wystarczy wysuszyć w piekarniku nastawionym na około 60 stopni Celsjusza przez godzinę. Z dodatkiem aromatycznych ziół, odrobiny soli oraz oliwy z oliwek stworzymy zdrową posypkę do pieczywa czy sałatek. Z kolei pestki posypane cynamonem i oblane niewielką ilością miodu możemy dodać do jogurtu lub ciasta z bakaliami.

Konfitura z dyni

Konfitura z dyni stanowi pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, jak również mięs. Słodycz owocu wspaniale przełamuje smak pieczonej wieprzowiny oraz drobiu. Przygotowanie konfitury jest niezwykle proste: wystarczy pokroić drobno dynię, dodać cukier i zagotować z niewielką ilością wody. Marmoladę możemy doprawić cynamonem, startym imbirem, gałką muszkatołową, kardamonem, a nawet szczyptą chilli. Puree z dyni może z łatwością zastąpić jajko w większości przepisów naszych babć.

Dynię można wykorzystać na wiele sposobów – jako element dekoracyjny naszego mieszkania, smaczny dodatek do dań lub naturalny kosmetyk. Ważne jednak, abyśmy nie wyrzucali żadnej jej części, tylko starali się je mądrze spożytkować. Poprzez nasze codzienne wybory, w duchu większej świadomości ekologicznej, wspólnie dbajmy o przyszłość naszej planety.

MP, Dom-Eko